Här har vi samlat Klockaren-nyhetsbrevens Månadens tips så att de finns sammanställda på ett ställe för Klockaren-producenter att ta del av.
Layoutmässig jämvikt på sidorna
En webbsidelayout där båda kolumnerna är balanserade utan tomma vita ytor ger ett mer visuellt tilltalande och professionellt utseende. En väldisponerad sida styr besökarens uppmärksamhet till det relevanta innehållet och gör det lätt att surfa på sidan. Helheten uppfattas som balanserad och logisk, när innehållet är jämnt fördelat mellan båda kolumnerna.
På webbplatsens förstasida kan du påverka layouten på följande sätt:
- Fundera över hur många aktuella evenemang ni har. Ett jämnt antal, som 2, 4, 6, 8 eller 10, ser bra ut. Antalet kan justeras via portlettens kugghjul.
- Planera länklistorna i den vänstra kolumnen och lyften i den högra kolumnen så att det blir ungefär lika mycket innehåll i båda. Överväg att flytta något från den ena kolumnen till den andra om det ser obalanserat ut.
- Hur många aktuella nyheter brukar ni ha? Vilka vill ni lyfta med synlig ingress? Vill ni att bilderna i nyheterna syns på förstasidan? Fundera på hur mycket utrymme som behövs och om något kan lyftas i den högra kolumnen för att skapa balans.
- Fundera på om ni har också annat innehåll som kan lyftas i den högra kolumnen. Det finns en innehållsportlett via vilken ni till exempel kan bädda in en intressant video.
Kontrollera slutligen hur sidan ser ut i privat sida i webbläsaren eller i en annan webbläsare.
Följ samma princip då du planerar vanliga sidor i Klockaren, så att det inte blir några vita luckor. Gör så här:
- Dela texten på två portletter om du har en bild på höger sida, så att texten i den första portletten är i balans med bilden och texten i den andra portletten fyller bredden.
Så här ser sidan ut då texten inte är delad. Så här ser det ut då texten är i jämvikt på sidan.
- Planera också innehållet i de andra portletterna på sidan enligt samma logik.
Undvik onödiga nyckelord
Nyckelord i Klockaren är ett sätt att lyfta fram innehåll som har angetts på flera ställen, vanligtvis som listor. Du har säkert lagt märke till att det finns ett fält för nyckelord. Du instrueras också att använda nyckelord för listor. Det finns ingen anledning att ange andra nyckelord än de som redan används i församlingen för listningar. Det är ingen idé att ange nyckelord för saker som du redan har valt någon annanstans i formuläret, till exempel namnet på en lokal eller platsen för ett evenemang. Nyckelord är inte heller till för söktjänster som till exempel Google.
Som exempel bör du inte ange följande som nyckelord för ett familjeevenemang kring påsk: pyssel, Exempelförsamlingens krypta, äggmålning, barn, barnfamiljer, vuxna, familj, barnarbete, kaffe, servering, påskhare, fiske, påskvandring. Påsk kan å andra sidan vara ett bra sökord om församlingen har en separat lista över alla påskevenemang. Om du är osäker på vilka nyckelord som används för listor i din församling kan du fråga sajtens chefredaktör.
Det bästa sättet att påverka synligheten i söktjänster är att i själva texten använda de ord som du tror att besökarna kommer att använda för att söka efter evenemanget. Beskriv evenemanget så tydligt och tilltalande som möjligt med hjälp av dessa ord.
Du kan använda nyckelord i Klockaren för att skapa olika listor med evenemang, nyheter, kontaktinformation, blogginlägg eller lokaler. Du kan läsa mer om detta i Klockarenguiden.
Responsblanketten
Det är viktigt att besökare kan ge respons till församlingen, både om webbplatsen och om verksamheten. Se till att webbplatsen har en responsblankett och att det är lätt att hitta den. Blanketten bör vara enkel att nå för användaren, åtminstone via kontaktsidan. Det finns också en automatisk länk till blanketten i webbplatsens sidfot.
Blanketten bör innehålla minst ett fält för fri text och gärna en möjlighet att lämna kontaktuppgifter. Kom ihåg att skapa en dataskyddsbeskrivning om ni samlar in personuppgifter. Rensa också regelbundet bort gamla blankettsvar.
Om ni vill kan ni naturligtvis också använda blanketten för att samla in mer detaljerad respons.
Utnyttja material som publicerats på Facebook även under Fördjupa din tro-avsnittet
Församlingens Facebook-sida innehåller ofta högkvalitativt material som enkelt skulle kunna användas också på församlingens webbplats, särskilt under avsnittet "Fördjupa din tro".
Material som har skapats för Facebook – vare sig det handlar om texter, bilder eller videor – kan få ett nytt liv på webbplatsen. På så sätt når innehållet också dem som inte använder sociala medier och förblir lättillgängligt under en längre tid. Det här är ett utmärkt sätt att erbjuda besökare material som stödjer deras andliga resa och ger nya perspektiv på tron.
Att flytta innehåll till webbplatsen kräver inte så mycket. Du kan använda inlägg som de är eller anpassa dem för att passa webbmiljön bättre. Till exempel kan en kort text som skrivits för sociala medier utvidgas till en längre artikel eller bli en del av ett större sammanhang på webbplatsen.
Det är bra att tänka på hur innehållet kan användas i olika kanaler i ett tidigt planeringsstadium. Material från sociala medier kan enkelt omarbetas för webbplatsen men också för till exempel församlingens tidning, om en sådan finns. Ett sådant strategiskt tillvägagångssätt sparar tid, effektiviserar kommunikationen och säkerställer att församlingens budskap når så många som möjligt på ett mångsidigt sätt.