Flicka sitter på ett cafe, ler och skriver på sin laptop. Solen lyser in genom fönstret bakom henne.

Blogga med Klockaren

Planera din blogg

Det är alltid bra att göra en kommunikationsplan då du börjar på något nytt, så att det blir genomtänkt. Planen behöver inte vara längre än en halv A4. Du kan använda vår botten för kommunikationsplan som stöd för ditt tänk.

Så här fungerar bloggverktyget

Innan du kan börja blogga behöver du först skapa en bloggserie. Det är en liten presentation av vad bloggen handlar om. Du kan skapa flera olika bloggserier om du så önskar. Till exempel kan ungdomsarbetet ha en blogg och en präst kan ha en egen. 

Du lägger också helst till bloggare. Deras profiler berättar mer om vem skribenten är för den som läser bloggartikeln. En bloggare kan skriva bloggartiklar till flera olika bloggserier. En bloggartikel kan också ha flera skribenter.

När du har kommit så här långt kan bloggarna börja blogga, dvs. lägga till bloggartiklar. För varje bloggartikel man skriver väljer man vilken bloggserie den tillhör och gärna vem (eller vilka) bloggarna är.

Du kan lyfta bloggserien på en sida på webbplatsen där det redan finns en bloggportlett. I portletten väljer du vilken bloggserie som ska synas. Den nyaste artikeln i serien syns överst.

Rättigheter i bloggverktyget

Redaktörer och chefredaktörer kan lägga till bloggare, skriva bloggartiklar och lyfta bloggserier till någon sida. Det är ändå bra att ha en plan och koordinera jobbet kring det här i församlingen.

Hitta färdiga bloggar, artiklar eller bloggserier i verktyget

Du trycker på Bloggar i vänstra, svarta menybalken. Då ser du uppe till höger under Bloggartiklar, Bloggare och Bloggserier det som församlingen redan skapat med bloggverktyget. Du kan också söka en viss artikel, blogg eller serie enligt sökord. Bloggartiklarna kan du ytterligare begränsa sökningen i per bloggserie eller per kategori.

Bloggartiklarna kommenteras i sociala medier

Kommentarer och diskussion kring en bloggartikel sker i sociala medier. Minns att dela där och uppmana folk att kommentera.

Se videon med kort beskrivning hur du använder bloggverktygetÖppna länk i ny flik