Övrigt gemensamt innehåll

Gemensamt innehåll

Det gemensamma innehållet hittar du under molnknappen i en textportlett.

Earth hour - släck lampor och tänd ett hopp

Världsnaturfonden WWF:s årliga, globala miljöevenemang Earth Hour firas igen lördag 23.3.2024 kl. 20.30-21.30. Då släcks ljusen runtom i världen under en timmes tid som en ljussignal för klimatet och naturen.

Earth Hour fick sin början år 2007 i Sydney i Australien där två miljoner människor släckte lamporna för att få beslutsfattarna i landet att uppmärksamma klimatproblemen. I Australien har klimatförändringen märkts tydligt, landet har bland annat lidit av svår torka.

Sedan dess har Earth Hour vuxit och har kommit att bli ett världsomfattande miljöevenemang. WWF vill inspirera människor att konsumera och leva så att det inte belastar klimatet. Ju fler människor som deltar i Earth Hour, desto starkare blir signalen, menar WWF. Man vill engagera världens ledare och sätta press på dem att fatta beslut som gör det lättare för människor att leva klimatvänligt.

Earth Hour sker över hela världen, anpassat till respektive tidszon. Earth Hour hålls till exempel en timme tidigare i Finland än i Sverige.

I Finland har man deltagit i Earth Hour sedan år 2009. 

Till vilken församling hör jag?
 

To which parish do I belong?

Gemensamma länkar

Gemensamma länkar hittar du i en länklista.

Ansvarsveckan

Ekumeniska ansvarsveckan är alla kyrkors och kristna församlingars gemensamma människorätts- och hållbarhetskampanj. Ansvarsveckan firas i år 20-27 oktober 2024 med temat Skapade till Guds avbild.

Ansvarsveckan - Ekumeniska Rådet i Finland

Ansvarsveckan 2024 fortsätter med temat en hållbar framtid, med särskilt fokus på det 10:e målet för hållbar framtid, som är att minska ojämlikheter.

Vi är alla skapade till Guds avbild, på vårt eget sätt. Det innebär att ingen är mer värdefull eller viktig än någon annan. Ändå diskrimineras människor på olika grunder. Ojämlikhet ses som ett problem i sig, men det får också långtgående konsekvenser, både nationellt och globalt.

Ojämlikhet existerar på olika sätt. Den kan ta sig uttryck i rasism och diskriminering på grund av hudfärg eller bakgrund, försummelse av personer med funktionsnedsättning, psykisk ohälsa bland unga och ojämlikhet mellan könen (detta tas upp i mål 5 för hållbar framtid). Även förändringar i samhället till följd av artificiell intelligens kan öka ojämlikheten. Ojämlikhet kan också ha en negativ inverkan på demokratin. Ojämlikhet ökar otrygghet och främlingsfientlighet, konflikter kan öka och extrem fattigdom kan leda till ohållbart utnyttjande av miljön. Att minska ojämlikheten är därför också ett verktyg för fred.

Bakom all förändring ligger först självrannsakan och läkning, och sedan förmågan att vägleda och uppmuntra andra till positiv förändring. Ekumeniska Rådet i Finlands tyngdpunkter för 2024 är internationell ekumenik och globalt ansvar, och därför passar temat för ansvarsveckan väl in under denna prioritering.

Ansvarsveckan förverkligas tillsammans och lokalt

Jämlikhetstemat kommer att lyftas fram bland annat i seminarier, utbildningar, Dialogpausdiskussioner och inom ramen för Bra sagt-projektet, och naturligtvis i olika andliga evenemang, såsom Ansvarsveckans radiogudstjänster hösten 2024.