I Klockaren kan du skapa oändligt många sidor. Den nya sidan kan bli antingen en undersida eller en sida på samma nivå som den du befinner dig på.
Det finns sidor av olika slag. Sidorna kallas för sidmodeller. Sidmodellen bestämmer hurudana portletter/ramar sidan består av. Varje sidmodell har en varierande mängd portletter som är ämnade för olika typer av innehåll. Det finns sidmodeller med och utan navigationsmeny till vänster.
Användare med redaktörsrättigheter kan administrera de sidor hen själv skapat, dvs redigera, radera eller göra sidan till utkast. Chefredaktören har rättigheter att administrera alla sidor på huvudnivå.
Det finns en viss fördröjning i sidans egen söktjänst och den hittar inte nytt material direkt efter publiceringen. Ha tålamod och vänta till följande dag, då borde sidans söktjänst hitta materialet.
Gå till den sida under vilken du vill skapa en ny sida.
Klicka på funktionen Ny sida i den övre menyn.
Ett nytt fönster dyker upp. I det ska du fylla i information om den nya sidan.
Fyll i: Sidans namn Ge sidan ett kort och informativt namn, t.ex. Bön i vardagen. Namnet syns i sidomenyn och blir automatiskt en del av sidans internetadress (t.ex. www.forsamling.fi/stod-och-hjalp-i-livet/bon-i-vardagen).
Beskrivning för söktjänster Fyll i en beskrivning på max 140 tecken. Tänk på hurdana ord användaren kunde tänkas använda för att hitta din sida. En beskrivning för exemplet Bön i vardagen kunde innehålla ord som bön, vardag, sorg, glädje, gud. Orden skall vara inbakade i en eller flera vanliga meningar, inte enbart en uppräkning av ord. Exempeliv så här: Bön som stöd i vardagen. Du kan be till Gud när du känner sorg, glädje eller tacksamhet.
Det är viktigt att det finns en beskrivning på alla sidor eftersom Google använder texten när den visar sökresultat. Google kan även välja att visa ett klipp ur sidans text ifall det bättre svarar mot de sökord som använts. Beskrivningen syns också i delningsvyn då sidan delas på sociala medier. Beskrivningen kan infogas i efterhand via funktionen Konfigurera sida i sidans övre meny,
välj SEO-mellanbladet och fyll i beskrivningen i fältet Beskrivning.
Sidmodell Välj en sidmodell som passar dig bäst. Beroende på vilken sida du befinner dig på och hurdant ditt innehåll är, finns det flera olika alternativa sidmodeller att välja mellan. Du kan bekanta dig med de olika sidmodellerna här.
Om du i misstag valt fel sidmodell och märker det först sedan du publicerat sidan, radera då sidan och börja om med att skapa en ny sida.
Väljom sidan skall bli En undersida till den här sidan eller Sidan blir en sida på samma nivå som den här sidan.
Tryck sedan på Spara och gå till sidan du skapat
Den nya sidan du skapat är en sida som i det skedet inte ännu har något innehåll så nu kan du börja fylla i den information du vill ha på sidan. Så länge du jobbar med att fylla i information på sidan kan du välja att låta sidan vara i Utkast-läge, då syns den inte offentligt för andra ännu. När du är klar med sidan kan du publicera den
Övriga inställningar
Funktionen Dölj från navigeringsmenywidget döljer sidan ur navigeringsmenyn men sidan är ändå offentlig och kan förekomma som träff i t.ex. Google-sökningar. Du kan ändra denna inställning i efterhand genom att välja Konfigurera sida i den övre verktygsmenyn och i fliken Allmän kryssa i Dölj från navigeringswidget.
Sidmodell beror på hurudant innehåll den ska ha och var den ska placeras. Om du vill att sidan ska synas i den vänstra naviagationsmenyn så bör du välja en sidmodell som har navigationsmeny.
Olika sidmodeller är tänkta att användas för olika ändamål. När du skapar en ny sida och väljer sidmodell ser du att det finns ett namn för varje sidmodell. Namnet är en beskrivning för vad sidan passar att använda till. Vi rekommenderar att du beaktar vad beskrivning anger
Om du i misstag väljer fel sidmodell eller vill ändra dig är det bara att radera den. Skapa sedan en ny av den sort du vill ha och infoga innehållet som finns kvar i klockarens artikel arkiv.
I Klockaren kan man inte byta sidmodell. Man byter sidmodell genom att radera den gamla och skapa en ny. Till den nya sidan kan man infoga artiklar som fanns på den sida som raderats och som sparas i Klockarens arkiv.
Ta bort sida
Gå till sidan du vill radera. I den övre menyn, ska du klicka på skräpkorgen.
Byta sidmodell
Ta först bort den sida som har en sidmodell du inte vill ha. Sen kan du skapa en ny sida med den sidmodell du önskar. På den nya sidan kan du infoga artiklar och annat innehåll som fanns på sidan du raderat. De finns sparade i Klockaren. Du hittar dem genom att trycka på husknappen.
Sidkarta - ändra sidornas ordningsföljd
Webbplatsens chefredaktör kan ändra sidornas ordning. Verktyget heter sidkarta. I sidkartan visas alla sidor, också opublicerade. Undersidorna visas genom att du klickar på den lilla pilen efter sidans namn. Varje sida har en länk. Genom att klicka på den kommer man till sidan.
Alla innehållsartiklar kan flyttas från en sida till en annan. Man kan också visa samma innehållsartikel samtidigt på flera olika sidor.
Redigera (konfigurera) sidans namn, url-adress och inställningar
Sidans namn och url-adress formas när du skapar en sida. Webbplatsens chefredaktör kan redigera namnet och url-adressen för en sida.
Obs! När sidans adress ändras ska du komma ihåg att också ändra eventuella länkadresser till denna sida. Därför bör en adressändring vara igenomtänkt.
Det är bra att sidornas url-adress motsvarar sidornas uppbyggnad. Det hjälper sökmotorerna att förstå hur sidor och innehåll hör ihop. Därför rekommenderar vi omdirigering framom att redigera till korta url-adresser. Kontakta Klockarenstödet via SjälvservicepunktenÖppna länk i ny flik om du önskar omdirigering.
Tryck på kugghjulet i den övre menyn, konfigurera sida.
I det fönster som öppnas finns flikar med rubrikerna: Allmän, Utseende, SEO, och Metataggar.
Här kan webbplatsens chefredaktör redigera sidans namn (dvs det som syns i navigationsmenyn) i fältet Användarvänlig adress.
Klockaren-sidans url-adress bildas då sidan skapas. Om du skapar en ny sida Församlingskansli under sidan Information, kansli innehåller sidans url-adress sidstrukturen, dvs. i detta fall www.forsamling.fi/information-kansli/forsamlingskansli. Ibland kan man vilja förkorta adressen ur marknadsföringssynpunkt.
Detta kan göras på två sätt:
genom att ändra sidans namn direkt i sidkonfigurationen t.ex. www.forsamling.fi/forsamlingskansli eller
att som omdirigering göra en ny sida, där sidan får en kortare adress, och som leder till rätt innehåll. I exempelfallet skulle sidan kunna vara www.forsamling.fi/forsamlingskansli och leda till sidan www.forsamling.fi/information-kansli/forsamlingskansli. Omdirigeringar ber man om att få av Klockarenstödet via Självservicepunkten .
Notera! Sidans sökoptimering ökar om sidornas url-adresser motsvarar sidstrukturen. Det hjälper sökmotorerna att förstå hur sidorna och olika ämnen är kopplade till varandra. Därför kan en omdirigering vara bättre än en kort-url-adress. Om sidan berör ett ämne som inte riktigt passar under någon annan sida, som t.ex någon av kyrkans högtider, kan det vara motiverat att göra en sida med en kort url snarare än en omdirigeringssida.
Gör en sida till utkast
För att dölja en sida så att den inte syns offentligt går du till sidan du vill dölja. I den övre menyn finns en knapp där du kan göra en publicerad sida till utkast och tvärtom.
Användare med redaktörsrättigheter kan administrera de sidor hen själv skapat, dvs redigera, radera eller göra sidan till utkast. Chefredaktören har rättigheter att administrera alla sidor på huvudnivå.
I navigationen ser du då också att en liten ikon uppenbarat sig som visar att sidan är ett utkast.
Du kan redigera sidan som utkast och sedan igen trycka på knappen utkast, då är sidan publicerad. Knappen uppe i övre menyn visar igen publicerad.
Om det av någon orsak skapats två olika sidor med samma namn kommer den senare att få en siffra efter i urlen. För att inte detta skall leda till krångel i sökmotorer kan man göra den sidan till utkast (alternativt radera helt).
Var finns alla artiklar - artikeladministration
Gå till den vänstra menyn, välj Artiklar. Här finns möjlighet att administrera artiklar. Funktionen finns tillgänglig för webbplatsens chefredaktör. Här finns en lista på alla artiklar som finns på webbplatsen. Bredvid varje artikel som är i bruk någonstans på webbsidan finns texten " I bruk". Den är låst. Till vänster om artiklar som inte är i bruk finns knappen: "ta bort artikel". Vi rekommenderar att man raderar artiklar med liknande rubriker och som inte är i bruk.
Kakor (cookies)
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelsen på vår webbplats. Våra egna, nödvändiga kakor garanterar att webbplatsen är effektiv och användarvänlig.
På webbplatsen använder vi inbäddningar med videor eller annat innehåll från sociala medier. Det innehållet kan ha kakor som identifierar användaren. Du kan se innehållet endast om du godkänner kakorna.