Artiklar - Skapa och redigera innehåll i innehållsportlett
Sidorna i Klockaren är uppbyggda med ramar, så kallade portletter. Varje sidmodell har en varierande mängd portletter. När du raderar en sida, finns innehållet fortfarande kvar i systemet. Innehållet kan du sedan lyfta på en annan sida och en annan portlett.
I en innehållsportlett skapar du texter, men den kan också användas för annat innehåll som länkar, listor, tabeller och du kan bädda in material i den, t ex en facebooksida.
I innehållsportletten kan du hämta eller redigera innehåll på fyra olika sätt:
Skapa nytt
Redigera
Plocka fram en artikel som någon i församlingen tidigare skapat
Det finns en fördröjning i sidans egen söktjänst och den hittar inte nytt material genast efter publikationen. Ha tålamod och vänta till följande dag, då borde sidans söktjänsten hitta materialet.
Skapa, redigera och radera innehåll
Gå till sidan du vill redigera. Sök fram en innehållsportlett.
I innehållsportletten kan du hämta eller redigera innehåll på fyra olika sätt:
Skapa nytt innehåll i en tom innehållsportlett genom att trycka på plusset i redigeringsbalken.
Redigera det innehåll som redan finns i portletten, tryck på pennan i redigeringsbalken. (Om du i en innehållsportlett har valt en artikel som finns på den egna webbplatsen och du redigerar den, syns förändringarna i artikeln på alla sidor den visas på webbplatsen.)
Du kan välja en innehållsartikel som du eller någon annan i församlingen skapat tidigare genom att trycka på husknappen och söka bland texterna.
Du kan välja att visa kyrkans gemensamma innehåll genom att trycka på molnknappen och välja lämplig text.
Skapa nytt innehåll - en artikel
Tryck på plusset när du vill skapa en helt ny artikel. Ett nytt fönster med artikelns information öppnas:
Artikelnamn, för redaktören (syns inte på webbplatsen, används för att hitta innehållet senare): Ge artikeln ett beskrivande namn. Artikelnamnet syns inte på sidan, men med hjälp av namnet hittar du artikeln bland alla artiklar som är sparade i systemet. Ge alltså gärna ett så beskrivande namn som möjligt. I artikelnamnet kan du också skriva in under vilket tema innehållet platser. T.ex. Dop - Församlingens dopkoltar uthyrning
Utseende: Om du vill att portletten skall fungera som ett dragspel, dvs att när man trycker på rubriken så kommer hela texten fram, ska du kryssa för rutan för 'Visa dethär innehållet som ett dragspel' samt skriva en rubrik.
Artikelns innehåll: Kom ihåg att alltid börja med en rubrik. Måla den textdel som är rubrik. Om artikeln är i början av en sida, välj 'Sidans huvudrubrik (H1) i menyn. På samma sätt kan du skapa ingress och brödtext. Varje sida ska alltid ha en huvudrubrik (H1). Så om det på sidan redan finns text med H1 rubrik skall du välja rubrik på lägre nivå, dvs H2, H3, H4. På samma sätt kan du måla ingressen och välja Ingress och brödtext i menyn.
Det finns en fördröjning i sidans egen söktjänst och den hittar inte nytt materialt genast efter publikationen. Ha tålamod och vänta till följande dag, då borde sidans söktjänsten hitta materialet.
Du kan redigera texten i församlingens egna artiklar. Inte i kyrkans gemensamma innehåll. Notera att texten du redigerar ändrar också på andra ställen där samma artikel används
Klicka på pennan.
Ett fönster med artikeln öppnas. Redigera
Klicka på Publicera.
Visa artikel som redan skapats
När du eller någon annan skapat en artikel i en innehållsportlett, kan du alltid lyfta fram den artikeln på ett nytt ställe.
Denna egenskap är speciellt användbar när du vill byta sidmodell. Då raderar du först sidan och plockar in de artiklar du redan skrivit på nytt i den nya sidmodellen.
Gör så här:
Gå till den sida där du vill att artikeln ska synas. Välj den innehållsportlett du vill använda och tryck på husknappen . Leta reda på den artikel du vill visa med hjälp av söktjänsten. Välj den artikel du vill ska synas på sidan och tryck på Publicera.
Notera, att om du lyfter in en artikel med hjälp av husknappen och redigerar den, så ändrar också innehållet på andra ställen där samma artikel används.
Tips:
Om du inte minns namnet på artikeln du vill plocka in kan du först gå till den sida där artikeln är publicerad. Öppna texten genom att trycka på knappen för redigering och kontrollera artikelns sidnamn.
När du söker en artikel på samfällighetssidor ska du först välja organisation och sen skriva in skriva in namnet på artikeln du söker.
Ta bort innehåll
När du vill ta bort innehåll i en innehållsportlett ska du trycka på soptunnan . Om det ser ut som att allt på sidan försvinner, kan du uppdatera sidan genom att trycka CTRL+F5. Då kommer det övriga materialet tillbaka.
Obs! När du tar bort artikeln försvinner den endast från ifrågavarande sida. Artikeln finns kvar i systemet och syns normalt på de övriga sidor på webbplatsen.
Vad betyder ikonerna i texteditorn?
Stilar i en rullgardinsmeny. Ändra textens formatmall. Den normala texten heter Brödtext. Huvudrubriken heter Rubrik 1. Underrubrikerna Rubrik 2-4. För det viktigaste, i början av texten, kan du använda formatet Ingress. Du kan lyfta fram något viktigt i texten med Textlyft. Då bildas det en ruta med bakgrundsfärg i texten. Citering lönar det sig att använda för bibelcitat.
Fet, kursiv, understruken och genomstruken text.
Ångra och gör om.
Klipp ut och kopiera.
Klistra in. Om du kopierar direkt från en annan webbsida kan detta alternativ hämta med onödig formatering i texten.
Klistra in som vanlig text. Detta alternativ lämnar bort formatering i texten. Du får lägga in rubrik, ingress och andra formateringar själv.
Välj utökat tecken.
Raderar fet, kursiverad, understruken och genomstruken stil.
Skapa numrerad lista. Skapa punktlista.
Öka och minska indrag i texten.
Citering finns textens formatmallar Stilar. Det ger möjlighet att understryka ett citat.
Genom att trycka på knappen Source ser du koden i Innehållsportletten. Genom att granska koden kan du formatera texten på fler varierande sätt eller till exempel hitta orsaken till något problem i formateringen.
Justering av texten. Du kan vänsterjustera, centrera, högerjustera eller justera texten till marginalerna. I normaltext rekommenderar vi vänsterjustering. Bilder kan antingen vänster- eller högerjusteras.
Lägg till en länk eller en bilaga. Genom att trycka på den här knappen öppnar sig ett fönster i vilket du kan välja en hurdan länk eller bilaga du vill lägga till. Läs mer om att lägga till länkar (LÄNK)
Ta bort en länk.
Lägg till ett ankare i texten genom att ge det ett beskrivande namn. Ett ankare är ett ställe i texten till vilket du kan länka. Ifall en artikel är väldigt lång kan du göra flera ankare i texten som du sedan högst uppe i texten kan skapa länkar till. Dessa ankare kan vara till exempel artikelns mellanrubriker. För att undgå att texten ser ut som en länk, lönar det sig att lägga till ankaret precis i början av raden eller på följande rad, utan att välja själva texten.
Lägg till eller redigera bild. Med hjälp av denna knapp kan du lägga till en bild från bildbanken i samband med texten. Fundera ändå noga ifall det lönar sig att lägga till en bild direkt i texten, eftersom webbplatsen som är uppbyggd i Klockaren är responsiv. Bilder som läggs till direkt i texteditorn är inte responsiva. Därför rekommenderar vi varmt att du använder portletten Bild och video i stället för att lägga till bilder.
Lägg till eller redigera tabell. Genom att trycka på tabell-knappen öppnar sig ett fönster i vilket du kan fylla i en hurdan tabell du vill skapa. När du väljer fliken Avancerat kan du redigera tabellens egenskaper.
Språk
Välj ett språk om texten i fältet är på ett annat språk än själva sidans språk.
Förstora fönstret i texteditorn
Du kan förstora föntret i texteditorn genom att ta föra musen över högra nedre hörnet, trycka in vänster musknapp och dra nedåt på skärmen.
Textens utformning
För att en text ska vara tillgänglig är det viktigt att du använder Klockarens färdiga formateringsstilar. Använd stilarna för det de är planerade för. T.ex. rubrikerna ska inte användas för att framhäva en textdel som inte är rubrik.
De färdiga formateringsstilarna finns bakom rullgardinsmenyn för stilar.
Kom ihåg att använda 'Klistra in som vanlig text' när du kopierar text från andra program. När texten är inklistrad kan du forma texten med hjälp av verktygen i Klockarens texteditor.
När du utformar text i Klockaren, undvik:
att skriva rubrik med versaler
att använda rubrik-format på andra ställen än i rubrik
att använda understreckning i ord som inte är länkar
att använda fet-stil för mycket
kursivering
att justera text till andra ställen än vänster
Visa artikel som dragspel
Att visa artikeln som dragspel betyder att bara rubriken visas först för besökaren. När besökaren klickar på rubriken öppnas artikeln som ett dragspel. Om du vill att portletten skall fungera som ett dragspel, ska du i artikelns redigeringsläge kryssa för rutan för 'Visa dethär innehållet som ett dragspel' och fylla i den rubrik du vill att ska visas.
Visa kyrkans gemensamma innehåll
Det finns gemensamt innehåll som har skapats för Klockaren, som alla församlingar som använder Klockaren kan ta del av.
Det finns gemensamma artiklar som visas som en hel artikel och gemensamma artiklar som visas med en rubrik, ingress (en kort beskrivningstext) samt en länk som för besökare till den sida där hela artikeln finns.
När du vill lyfta fram en gemensam innehållsartikel, gå till den sida du vill att artikeln ska synas på. Tryck på molnknappen i innehållsportletten och bläddra i listan. Välj den artikel du vill visa på sidan. När du hittat rätt artikel, tryck på publicera.
Material från någon organisation eller väckelserörelse.
Inställningar för Rss-flöde
Gå till portletten för rss-flöde. Tryck på kugghjulet i den svarta balken.
I flödeslistans inställningar kan du infoga:
Flödeslistans rubrik
Flödeslistans beskrivning
En bild för flödeslistan
Välja antal artiklar som visas
Bakgrundsfärg
Du kan välja vad som visas, dvs vem som publicerat och vem som skrivit
Längst ner hittar du platsen för att lägga till rss-flödet. Klistra in flödet och tryck på knappen Lägg till i flödelistan. Rss-flödeslistor hittas vanligen på den sajt där materialet skapats. Rss-flödet bjuds ofta ut genom att trycka på en knapp som ser ut så här:
Hur man lägger till arbetsplatsflödet från Kirkkorekry -tjänsten till Klockaren
Kirkkorekrys arbetsplatsflöde fungerar inte korrekt i Klockaren. Annonserna om lediga arbetsplatser försvinner inte ur flödet när ansökningstiden har gått ut och ibland syns samma annons dubbelt. Vi utreder problemet. Gamla annonser eller såna som syns två gånger kan manuellt plockas bort i inställningarna för RSSläsaren.
Lediga tjänster i församlingen som publicerats i Kirkkorekry -tjänsten kan visas som ett RSS-flöde i Klockaren.
Med flödet uppdateras de lediga tjänsterna automatiskt på församlingens hemsida och man behöver inte längre fylla i dem separat.
För att lägga till flödet på en sida, måste det på sidan finns en portlett för en RSS-läsare. I fråga varande portlett finns som standard på sidmallarna 2.10 och 2.11. Om du vill lägga till en portlett på en annan sidmall, vänligen Kontakta Klockaren-stödet via IPP.Öppna länk i ny flik
Då RSS-läsaren är på plats, skapar du ett RSS-flöde enligt följande:
Gå till Kirkkorekry.fi -webbsidan och gör önskad sökning.
Nu kan du lägga till flödet i RSS-läsaren. Mera detaljerade instruktioner för hur man använder RSS-läsaren finns högre upp på denna sida.
Sidkarta
Med hjälp av sidkartan kan du se vilka sidor som finns, också de som är dolda och flytta undersidor.
Gå till vänstra menyn, välj Sidkarta. Ett fönster med webbsidans alla sidor öppnar sig. Den lilla svarta triangeln efter sidnamnet visar att det finns undersidor. Tryck på den och alla undersidor blir synliga. Genom att trycka på länken längst till höger kommer du till sidan.
Du kan flytta en undersida genom att föra musen över sidan och dra den till önskad plats.
Tryck på spara knappen.
Var finns alla artiklar - artikeladministration
Gå till den vänstra menyn, välj Artiklar. Här finns möjlighet att administrera artiklar. Funktionen finns tillgänglig för webbplatsens chefredaktör. Här finns en lista på alla artiklar som finns på webbplatsen. Bredvid varje artikel som är i bruk någonstans på webbsidan finns texten " I bruk". Den är låst. Till vänster om artiklar som inte är i bruk finns knappen: "ta bort artikel". Vi rekommenderar att man raderar artiklar med liknande rubriker och som inte är i bruk.
Kakor (cookies)
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelsen på vår webbplats. Våra egna, nödvändiga kakor garanterar att webbplatsen är effektiv och användarvänlig.
På webbplatsen använder vi inbäddningar med videor eller annat innehåll från sociala medier. Det innehållet kan ha kakor som identifierar användaren. Du kan se innehållet endast om du godkänner kakorna.