På första sidan berättar församlingen om sina kommande evenemang, informerar om nyhteter och ger ett gott första intryck åt församlingsmedlemmarna och andra webbanvändare. Du behöver chefredaktörsrättigheter för att kunna redigera första sidan.
Innan du publicerar webbplatsen är det bra att finjustera förstasidan och föra in kommande evenemang i Klockaren. Webbplatsen känns levande och aktuell ifall det på förstasidan finns information om det som sker i församlingen inom en nära framtid.
Planera gärna första sidan så att höger och vänster spalter blir jämna. Undvik att det finns tomma hål.
Med huvudbilden menas bilden på förstasidan som är lika bred som hela sidan. Det lönar sig att satsa lite extra på bilden. Bilden fångar besökarens blick och skapar mycket av stämningen på webbplatsen. Med hjälp av bilden kan du skapa en lokal känsla på webbplatsen ifall det syns bekanta ställen eller människor på bilden. Det är endast chefredaktören som kan byta ut huvudbilden.
Hur byter jag ut huvudbilden?
Gå till vänstra menyn, välj Byt huvudbild.
Ett nytt fönster öppnar sig där du kan byta ut huvudbilden i Klockaren.
Ladda upp en ny huvudbild genom att välja en jpg-fil från din dator. Observera att bilden du laddar ska vara minst 1900 pixel bred. Efter uppladdningen bearbetas bilden och den får automatiskt rätt storlek.
Huvudbilden måste vara i jpg-format och minsta möjliga storleken är 1900x620 pixel. Om bilden är i något annat format än jpg eller ifall den är fel storlek, godkänner verktyget inte bilden. Det går alltså inte att lägga till en bild i fel format. Om man använder samma förhållande i större bilder så blir det rätt, t ex 1900x836 px.
Huvudbilden kan också fungera som en en länk. En bild med julmotiv kan till exempel vara en länk till julsidan. Lägg till länken i fältet där det står länkens url. Ifall du länkar till en lokal sida i den egna webbtjänsten behöver du endast fylla i slutdelen av adressen, t.ex. /familjefester. Ifall länken går till en annan webbtjänst, måste du fylla i hela adressen t.ex. http://evl.fi/. Länkens text syns när du flyttar musen över bilden. Länkens mål anger ifall länken öppnar sig i ett nytt fönster eller i samma fönster.
Om du har kvar den bilden på förstasidan som vi bytte till i och med Klockarenförnyelsen 2020 (dopbilden) och vill byta till församlingens egen så kontakta KlockarenstödetÖppna länk i ny flik.
När du bytt huvudbild notera följande om att dela via Facebook:
Om du delat något på facebook via församlingens huvudbild så minns Facebook den gamla bilden. För att ta bort Facebooks minne gör på följande sätt:
1. Gå till Facebook debuggerÖppna länk i ny flik
2. Skriv in adressen och tryck på debug
3. Tryck på Scrape Again. Klart.
4. Gör en helt ny delning till Facebook av sidan.
Första sidans karusell
Karusellen finns på första sidan till vänster om evenemangen. I karusellen kan du infoga bilder och videon. Bilden eller videon visas i tur och ordning. Till bilderna kan man också lägga till en kort text och en länk.
Så här gör du för att infoga innehåll i en karusell
Tryck på kugghjulet i den svarta balken längst ner. Ett nytt fönster öppnar sig.
Rekommenderad storlek för bilden i första sidans karusell: 435x435 pixel.
Dagens ord (Rss-puff) och krismeddelande
På första sidan finns en portlett kallad RSS-puff ovanför karusellen. Portletten har en daglig bibelvers. Det signalerar att webbsidan representrar ett religiöst samfund. Versen är densamma för alla och är ny för varje dag. I portletten finns också länkar till Bibeln, Förbönsämne och Gudstjänster. Länkarna redigeras genom kugghjulet i balken. Redigera Länkens text och Länkens mål. Om länkens text eller mål töms kommer länken inte att visas.
I krissituationer kan den portlettens innehålls bytas ut med krisinformation
Gå till kugghjulet i den svarta balken i portletten:
Byt till krismeddelandet genom att klicka på den ikonen:
Skriv i ditt krismeddelande och länka till exempel till en sida där ni publicerar mera information om krisen.
Spara.
Innehållsportletten ovanpå huvudbilden kan också användas för kriskommunikation.
Huvudbilden och färgen är de element som gör att just din församlings webbtjänst ser annorlunda ut än de övriga webbplatserna som också är uppbyggda med Klockaren. Det är med hjälp av dessa du kan få fram den lokala stämningen på webbplatsen.
Webbplatsens visuella uttryck kan du ändra på genom att gå till Sidans inställningar. Det gör du genom att gå till vänstra menyn till 'Sidans inställningar'. Här kan du ändra på bland annat huvudfärgen, formen på bilden i bildpuffen och favoritikonen. Det som är bra att veta är att när du ändrar på något i inställningarna krävs det i vanliga fall att du tömmer webbläsarens cacheminne (CTRL+F5) för att de förändringar du gjort ska synas.
Huvudbilden byter du numera via vänstra menyn - Byt huvudbild. Läs mera instruktioner här ovan under rubriken: 'Huvubilden på första sidan'.
Färgen
Det lönar sig att bestämma vilken färg församlingens webbtjänst skall ha och sedan bara i specialfall byta ut den. Ifall du bestämmer dig för att göra större förändringar i webbtjänsten blir det kanske aktuellt att byta ut färgen.
Du kan ändra färgen genom att antingen fylla i färgens HEX-kod (t.ex. #06b8b1) eller välja en färg i färgpaletten. När du valt färg ska du trycka på Spara nere på sidan. Färgförändringen kanske inte syns genast innan du har tömt webbläsarens cache.
Stödfärgspaletten bildas automatiskt när du valt huvudfärgen.
Sedan kan du välja Gråbalanspaletten.
Logo
När du vill byta logon på sidan gäller det att kontrollera att den är i rätt format innan du laddar upp den i webbtjänsten.
Logon ska vara både i PNG och SVG format. SVG formatet bör konverteras på rätt sätt.Dessutom ska den vara 350x130 px stor. När du har logon i rätt storlek i båda formaten, ladda upp dem samtidigt. Också för att den nya logon ska synas behöver webbläsarens cacheminne tömmas.
Bildernas form
Välj bildens form i bildpuff och porträttens form.
Rund
Rundad
Rät vinkel
När du valt bilder och former och laddat upp det du vill ha, trycker du på spara. Sedan kan du kontrollera hur sidan ser ut.
Sidfoten
I webbtjänstens sidfot dvs längst ner i webbtjänsten, hittar du allmän information om församlingen. I sidfoten kan du längst till vänster lägga till församlingens adress och andra kontaktuppgifter. I mitten kan du infoga speciellt viktiga länkar. I den högra kanten finns en lista över gemensamma länkar som du inte kan redigera. Dessa länkar syns automatiskt i webbtjänsten.
Hur redigerar jag sidfoten?
1. Gå ner till sidfoten.
2. Redigera textrutan längst till vänster som ska innehålla församlingens kontaktuppgifter. Du kan börja med att genom att trycka på +-knappen lägga till församlingens kontaktuppgifter. Fältet för kontaktuppgifterna är ett vanligt innehållsfält. Skriv in kontaktuppgifterna rätt smalt, som i exempet. När du skrivit in allt trycker du på Publicera.
3. I mitten kan du foga in viktiga länkar i länklistan "Sidfot", som finns till höger om fältet för kontakter. Börja med att trycka på kugghjulet. I denna länklista finns färdigt valt modell för länklistan. Lägg till en länk i länklistan genom att trycka på knappen Lägg till/välj länk. Fyll i alla fälten i blanketten
Fyll i länkens namn, t.ex. Beställ ämbetsbevis.
Fyll också i länklistans rubrik, t.ex. I den här tjänsten, om du valt att lyfta fram viktiga länkar i den egna webbtjänsten.
Skriv in webbadressen. Ifall du länkar till en sida i den egna tjänsten behöver du endast lägga in /information-kansli/ambetsbevis dvs det som kommer efter församlingens adress. Ifall länken är en utomstående länk måste du klistra in hela adressen, t.ex. http://evl.fi
Om länken är på den egna webbplatsen, välj då att länken öppnas i samma fönster. Ifall länken är en utomstående länk, välj Länken öppnas i en ny flik.
Sedan trycker du på spara.
4. Länklistan till höger i sidfoten kan du inte redigera. Den är densamma för alla församlingar.
Redigera länken till tillgänglighetsutlåtandet
Allra längst ned i sidfoten finns en färdig länk till ert tillgänglighetsutlåtande.
Skapa en sida under information och kansli för ditt tillgänglighetsutlåtande och fyll i den med hjälp av mallen.
Kolla att du är på tillgänglighetsutlåtandesidan.
Redigera sidans adress så att den motsvarar länken så här:
Välj kugghjulet i övre svarta menybalken.
Redigera adressen så den ser ut så här:
Spara
Sen kan du dölja tillgänglighetsutlåtandet i menyn om du önskar.
Byt ut faviconen
Faviconen är minibilden som syns på fliken i bläddraren. Den är automatiskt ett grönt Marttikors.
Om du vill byta ut den så gör du så här:
Skapa en favicon i storlek 32 x 32 px. Ge filen namnet favicon-32 och lagra den i png-format. Den här storleken är standard för de flesta bläddrare så för det mesta räcker det alltså med den.
Gå till Bilder och bilagor.
Öppna mappen theme-support och till undermappen icons.
Ladda upp din favicon i mappen.
Favicon för specialmodul
Specialmodulen har automatiskt samma favicon som huvudsajten. Om du vill ha en annan favicon för specialmoden så gör du så här:
Skapa en favicon enligt instruktionen ovan.
Gå till Bilder och bilagor.
Öppna mappen separate-site.
Öppna specialmodulens mapp.
Skapa en ny mapp som du kallar favicon och öppna den.
Ladda upp filen favicon-32.png.
För dig som är extra noga
Om du vill vara säker på att faviconen alltid syns oberoende av i vilken apparat man ser på sidan och med vilken bläddrare så gör också favicorner enligt följande:
128×128 favicon-128.png
152×152 favicon-152.png
167×167 favicon-167.png
180×180 favicon-180.png
192×192 favicon-192.png
196×196 favicon-196.png
Du laddar upp de här filerna i samma mappar som tidigare nämnts.
Kakor (cookies)
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelsen på vår webbplats. Våra egna, nödvändiga kakor garanterar att webbplatsen är effektiv och användarvänlig.
På webbplatsen använder vi inbäddningar med videor eller annat innehåll från sociala medier. Det innehållet kan ha kakor som identifierar användaren. Du kan se innehållet endast om du godkänner kakorna.