Gemensamt material för stöd och hjälp

Här finns tips på gemensamt material du kan använda för sidan.

Materialet finns bakom molnet. Det finns:

  • Gemensamma texter
  • Gemensamma videon
  • Gemensamma länkar.

Ett brott är en uppskakande händelse för både förövaren, offret och närstående. Det väcker känslor av otrygghet och misstro.

Läs om hur kyrkan stöder vid brott

Många problem blir lättare att bära när du pratar om dem med någon annan. Ett konfidentiellt samtal med en yrkeskunnig person kan hjälpa till att lösa upp också de tuffa knutarna.

Mänskliga relationer - familjerådgivningen

Livet är en Guds gåva. När det är som bäst tycker vi att det är värt varje ögonblick. Men det kan lätt bli annorlunda.

Läs om stöd vid problem i vardagen

Kyrkans samtalstjänst har i över 60 år arbetat för finländarnas välmående

Kyrkans samtalstjänst fyller 60 år i år. Då Kyrkans samtalstjänst inledde sin verksamhet i oktober 1964 var det den första organiserade tjänsten dit personer som övervägde självmord kunde vända sig till. I Finland inleddes arbetet för att förhindra självmord först på 1960-talet.

Även om tiderna har förändrats finns det ännu behov för tjänsten. Fler söker kontakt med den nationella tjänsten än vad man förmår svara på.

Under 2023 nåddes Kyrkans samtalstjänsts olika tjänster på båda språken av sammanlagt 103 000 kontakter. De som höll jour svarade på telefonkontakter 42 000 gånger och samtalen pågick i medeltal i 19 minuter. Största delen av de som ringer lever ensamma. Över chatten fördes drygt 3 900 samtal och via nätjouren svarade man på 1 170 brev. Relationsbekymmer, vardagens utmaningar, sjukdom och ensamhet är bland de vanligaste ämnen som diskuterats vid kontakterna. 

Under fjolåret var antalet kontaktförsök till Kyrkans samtalstjänst på svenska drygt 1 600 samtal, chattkontakter och kontakter till nätjouren. Antalet kontakter ökar varje år vilket visar att behovet av samtalsstöd är stort.

De vanligaste orsakerna till att människor kontaktar Kyrkans samtalstjänst har genom tiderna varit frågor om relationer, hälsa och sjukdom, psykisk ohälsa, frågor om vardagslivet och omvärlden och existentiella frågor. Ensamhet är ofta en annan orsak till att en människa tar kontakt.

Både de som tar kontakt och de som svarar förblir anonyma. Uppringarens telefonnummer eller mailadress kan inte spåras av den som svarar. De som jourar har förbundit sig till tystnadsplikt och respekt för människors olika livsåskådning och synsätt. Det enda som statistikförs är det generella ämnet för kontakten och samtalets längd.

Organiserat samtalsstöd växte fram på 1960-talet

Sakkunnig för samtalstjänsten på svenska Maria Sten berättar att det allra första initiativet till att starta en telefonjour för samtalsstöd togs redan på 1950-talet av studerande vid Åbo Akademi och Svenska Handelshögskolan i Åbo.
– Då ville studentföreningarna genom olika studentikosa påhitt fästa uppmärksamheten vid den utmanande bostadssituationen för många studerande. Några studerande ville göra något mer och efter kontakter med en präst fick man idén att starta en telefonjour dit studerande kunde ringa om de behövde prata med någon.

– Verksamheten tog paus efter det första försöket. Hösten 1964 startade den på nytt och denna gång som en tvåspråkig satsning där anställda, främst präster, i församlingarna i Helsingfors svarade i telefon. Därifrån utvecklades verksamheten till att också omfatta frivilliga som fått utbildning för uppgiften och att småningom bli nationell.

Idag upprätthåller Kyrkans samtalstjänst förutom telefonjouren också chattjour och nätbrevjour. Nätbrevjouren inleddes 2005 och chattjouren startade 2014.

 

En beroendesjukdom påverkar inte bara en person, utan alla i den närmaste kretsen. Alla behöver stöd för att orka bryta negativa mönster. Olika organisationer erbjuder stöd och hjälp för alla som påverkas av ett missbruk.

Läs om stöd vid beroende

Du behöver inte bära din oro och dina bekymmer ensam. Församlingens anställda kan hjälpa dig med problemen, både de praktiska och känslomässiga. Ingen frågar om vad du tror på eller om du är medlem i kyrkan. Kyrkan erbjuder också anonymt samtalsstöd via telefon och nätet.

Läs om samtal och besök

YouTube-video
YouTube-video